GNP Guia Naghi & Partners The Legal 500 – The Clients Guide to Law Firms
23643
post-template-default,single,single-post,postid-23643,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Alina Stoica – Decontarea vaccinurilor prin intermediul farmaciilor

Manuela GUIA – Managing Partner, GNP Guia Naghi și Partenerii

Alina STOICA – Senior Associate, GNP Guia Naghi și Partenerii

Începând cu 1 decembrie 2023, anumite categorii de pacienți pot beneficia prin intermediul farmaciilor, în regim decontat în proporție de 100% sau de 50%, de următoarele tipuri de vaccinuri: vaccin papillomavirus, vaccin pneumococic polizaharidic conjugat, vaccin meningococic conjugat de grup A, C, W135 şi Y, vaccin meningococic grup B, vaccin diftero-tetano-pertussis acellular, vaccin hepatitic B, vaccin rujeolic, rubeolic, urlian, viu atenuat și vaccin varicelic viu atenuat.

Anumite categorii de pacienți pot beneficia de vaccinul antigripal decontat în proporție de 100% sau de 50% anterior acestei date, încăpând cu 1 septembrie 2023.

Rambursarea vaccinurilor este o măsură nouă reglementată la nivel național, menită să asigure acoperirea costurilor cu vaccinarea (a) și pentru alte persoane decât cele vizate de programul național de vaccinare, sau (b) și pentru alte vaccinuri decât cele vizate de programul național de vaccinare. Așadar, măsura este binevenită, statul asumându-și costuri suplimentare pentru acoperirea unor vaccinuri care altfel ar fi fost plătite de pacienți.

Pentru a putea beneficia de aceste vaccinuri în regim decontat, pacienții trebuie să îndeplinească anumite criterii stabilite de legislație pentru fiecare tip de vaccin (de exemplu: persoane cu anumite afecțiuni, persoane cu vârsta peste 65 de ani, femei gravide, personal medical și auxiliar etc.). Se poate observa că traseul pacientului pentru a ajunge să se vaccineze rămâne în continuare unul complex.

  • Traseul pe care trebuie să îl urmeze pacientul

Persoanele care se încadrează în categoriile desemnate de lege trebuie să meargă la un medic specialist aflat în relație cu o casă de asigurări de sănătate județeană/ a municipiului București pentru a primi o prescripție medicală pentru vaccinul recomandat.

După obținerea rețetei, persoanele vor merge la o farmacie în contract cu  o casă de asigurări de sănătate județeană/ a municipiului București care va elibera vaccinul prescris de medic gratuit sau în regim de compensare de 50%.

Ulterior, persoana se va prezenta la un medic de familie, medic epidemiolog, medic de boli infecțioase, medic pediatru sau la un medic din orice altă specialitate medic care are un atestat de vaccinologie, care se află în contract cu direcția de sănătate publică județeană/ a municipiului București pentru administrarea vaccinului.

Serviciile de prescriere și administrare a acestor vaccinuri sunt gratuite pentru pacienți.

În cazul vaccinului antigripal, acesta poate fi administrat în cadrul farmaciilor autorizate în acest sens de către Ministerul Sănătății. Serviciul de vaccinare realizat de farmacii poate fi gratuit sau contra cost. \

  • Condiții privind entitățile implicate în cadrul procesului de prescriere, eliberare și administrare a vaccinurilor decontate

Medicul care prescrie vaccinul trebuie să se afle în contract cu o casă de asigurări de sănătate județeană/ a municipiului București, respectiv să fie nominalizat în contractul încheiat între o casă de asigurări de sănătate județeană/ a municipiului București și furnizorul de servicii medicale în cadrul căruia medicul își desfășoară activitatea. Acest medic poate avea orice specializare.

Farmacia care eliberează vaccinul trebuie să se afle în contract cu o casă de asigurări de sănătate județeană/ a municipiului București.

Farmacia care administrează vaccinul antigripal trebuie să fie autorizată de către Ministerul Sănătății pentru vaccinarea antigripală.

Medicul care administrează vaccinul trebuie să se afle în contract cu direcția de sănătate publică județeană/ a municipiului București, respectiv să fie nominalizat în contractul încheiat între direcția de sănătate publică județeană/ a municipiului București și furnizorul de servicii medicale în cadrul căruia medicul își desfășoară activitatea. În plus, medicul care administrează vaccinul trebuie să  îndeplinească una dintre următoarele condiții: aibă una dintre următoarele specializări medicină de familie, epidemiolog, boli infecțioase, pediatrie sau orice altă specialitate, dacă deține un atestat de vaccinologie.

Medicii de familie, epidemiologi, de boli infecțioase, pediatri sau medicii care dețin atestat de vaccinologie au posibilitatea să prescrie vaccinul decontat, cât și să îl administreze în măsura în care se afle în contract cu direcția de sănătate publică județeană/ a municipiului București și cu casa de asigurări de sănătate județeană/ a municipiului București, respectiv sunt nominalizați în contractul încheiat între direcția de sănătate publică județeană/ a municipiului București și în contractul între casa de asigurări de sănătate județeană/ a municipiului București și furnizorul de servicii medicale în cadrul căruia medicul își desfășoară activitatea.

De asemenea, există obligația legală de înregistrare a vaccinării și de raportare a RAPI în Registrul Electronic Național de Vaccinări.

Aici puteți citi articolul de presă.


No Comments

Post a Comment